Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΑΡΧΙΣΕ Η ''ΚΟΥΡΣΑ'' ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΟ ΔΝΤ


Η κούρσα για τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ ξεκίνησε και επισήμως μετά την παραίτησή του και πρώτη ξεχωρίζει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.Η 55χρονη Γαλλίδα υπουργός έχει τις διαπραγματευτικές ικανότητες και μία πλήρη γνώση της κρίσης χρέους...

που ταλαιπωρεί την Ευρώπη και κυρίως τις χώρες της ευρω-περιφέρειας.
Από την πλευρά τους οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ και κυρίως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι εκτός Ευρώπης (δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι αναδυόμενες οκονομίες) θα εξετάσουν αν αυτές οι ικανότητες επαρκούν ώστε η Γαλλία να συνεχίσει να διατηρεί το «τιμόνι» του ΔΝΤ.
Στην Ευρώπη, οι υπουργοί Οικονομικών τονίζουν ότι και ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος. Αντιρρήσεις έχουν οι ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία), αλλά και οι Αμερικανοί.
Αν η κ. Λαγκάρντ διαδεχθεί τον Στρος Καν θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει γενική διευθύντρια στην ιστορία του ΔΝΤ. Αυτό ίσως αποδειχθεί ένα ακόμη πλεονέκτημα για την προώθηση της υποψηφιότητας της Γαλλίδας υπουργού.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος, λόγω του ότι το ΔΝΤ εμπλέκεται ενεργά στη διαχείριση των προβλημάτων της Ευρωζώνης.
Πάντως, δεν άνοιξε τα χαρτιά της για το ποιο πρόσωπο εκτιμά το Βερολίνο ότι είναι κατάλληλο να αναλάβει την ηγεσία του Ταμείου, λέγοντας ότι σήμερα, τουλάχιστον, δεν θα αναφέρει συγκεκριμένο όνομα.
Όπως είπε, πρέπει ακόμα να ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι ο Στρος Καν δεν εξάντλησε τη θητεία του (έληγε το 2012)
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο επόμενος επικεφαλής θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος και ότι, μακροπρόθεσμα, πρόσωπα από τις αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσαν και αυτά να βρεθούν στο «τιμόνι» του διεθνούς οργανισμού.
Άλλα ονόματα που ξεχωρίζουν στην κούρσα για την ηγεσία του ΔΝΤ είναι ο Βρετανός Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστερ Ντάρλινγκ, ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς.
Συνολικά, 11 ονόματα έχουν κυκλοφορήσει στις αγορές ότι μπορεί να είναι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Στρος Καν.
Εν τω μεταξύ, Κίνα και Ιαπωνία ζήτησαν διαφάνεια στην επιλογή του νέου επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε πως ο επόμενος γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να εκλεγεί μέσω μιας ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας.
Αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος ή από κάποια αναδυόμενη οικονομία, τονίζοντας απλά πως η επιλογή του θα πρέπει να βασίζεται στις ικανότητές του.
Η Κίνα ανακοίνωσε πως ο νέος ηγέτης του ΔΝΤ θα πρέπει να επιλεγεί «αξιοκρατικά, δίκαια και με διαφάνεια».
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και από την αρχή πιστεύαμε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη δομή και την ηγεσία του» τόνισε ο Ζιανγκ Γου εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Πιστεύουμε πως οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να εκπροσωπούνται (στο ΔΝΤ) σε ανώτατο επίπεδο» υπογράμμισε ο ίδιος.
ΠΗΓΗ:fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου