Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Πάτε καλά, αλλά...

Eπιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών με αποφασιστικότερα βήματα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ζητά τώρα το ΔΝΤ. Μη καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου τον Μάρτιο θα σημάνει πτώχευση.
Καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ορισμένα σημαντικά μέτρα που αφορούν την εφαρμογή στη συλλογή δημοσιονομικών στοιχείων των υπουργείων και άλλων δημόσιων οργανισμών και ειδικά στην προώθηση ενός σύγχρονου μηχανισμού ενημέρωσης σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες του κράτους παρατήρησαν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκαν την Ελλάδα για την καθιερωμένη έρευνα όπως επιτάσσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας Ευρώπης-ΔΝΤ.
Πάτε καλά, αλλά...
Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζεται ανησυχία για την προετοιμασία της επόμενης φάσης, που είναι η πλέον κρίσιμη για την τύχη του μνημονίου, αλλά και την ελληνική οικονομία, αφού οι πάντες γνωρίζουν από τώρα ότι εάν δεν εξασφαλιστεί η τέταρτη δόση τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα πτωχεύσει.
Εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά την κατάθεση και την υπερψήφιση των νομοσχεδίων θα προχωρήσουν οι διαδικασίες χωρίς μεγάλες τριβές, υπογραμμίζουν πως η απόλυτη στήριξη που προσφέρει το Ταμείο και προσωπικά ο επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του πρέπει να εκτιμηθεί με έργα και όχι με λόγια.
Πηγή που γνωρίζει το παρασκήνιο δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι μετά την επιθεώρηση του Νοεμβρίου έχει την εντύπωση πως οι αρμόδιοι σε μερικά υπουργεία δεν δείχνουν την αναγκαία συνεργασία με τα μέλη της τρόικας, ότι δεν επιδεικνύουν προθυμία να δώσουν στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί, ενώ παρατηρείται ακόμα έλλειψη συντονισμού σε πολλά επίπεδα.
Εκφράζεται μεν ικανοποίηση για την ανάληψη του συντονιστικού ρόλου από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, από τον οποίο αναμένουν:
Πρώτον, να προσφέρει περισσότερο από τον χρόνο του στα θέματα της οικονομίας. Και
Δεύτερον, κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό να ασχολείται περισσότερο αν όχι καθ’ ολοκληρίαν με την προσέλκυση επενδύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις των στελεχών του Ταμείου -επικεφαλής ήταν ο Πολ Τόμσεν- που αξιολόγησαν την κατάσταση της οικονομίας και την υλοποίηση του μνημονίου είναι γενικά θετική.
Σε έκθεσή τους προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ προτείνουν την εκταμίευση της τρίτης δόσης και επισημαίνουν ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση πέτυχε όλα τα κριτήρια, ενώ έχουν ικανοποιηθεί και υλοποιηθεί και οι διαρθρωτικοί στόχοι που ετέθησαν μετά την προηγούμενη αποστολή του Ταμείου, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην έκθεση τα στελέχη του Ταμείου σημειώνουν ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010 είναι «άνευ προηγουμένου», ωστόσο υπογραμμίζουν ότι οι διαρθρωτικές φορολογικές αλλαγές θα πρέπει να επιταχυνθούν και ειδικότερα όσον αφορά τον έλεγχο των δαπανών στην Υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Τα παραπάνω είναι θέματα που απασχολούν πάρα πολύ τα στελέχη του ΔΝΤ, που σκέφτονται διάφορους τρόπους σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για να επιλύσουν τα προβλήματα που εμποδίζουν την υλοποίηση των αποφάσεων.
Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας
Ζητούν νέες ευρύτερες παρεμβάσεις
Υπογραμμίζουν ακόμα την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα μέτρα για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση των εμποδίων στον τομέα των υπηρεσιών (τουρισμός, γενικό εμπόριο και άλλες υπηρεσίες) ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη.
Για το θέμα αυτό ο Ντομινίκ Στρος Κάν παρουσίασε στον πρωθυπουργό και δικές του ιδέες, λέγοντας ότι η ανάπτυξη είναι απαραίτητη και άκρως σημαντική για να επιτύχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Τα στελέχη του ΔΝΤ έθεσαν νέους στόχους για τη στήριξη ορισμένων διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι η άρση των εμποδίων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών, ο διορισμός λογιστών στις κρατικές υπηρεσίες, η διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης της ΑΤΕ. Το Ταμείο θεωρεί ότι παρά την αναθεώρηση των στοιχείων, το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα συνεχίσει να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης μέχρι τις αρχές του 2012 και παρά την αύξηση του δημόσιου χρέους πιστεύεται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει την αναχρηματοδότησή του.
Συμπερασματικά στην έκθεση προς το Δ.Σ. του Ταμείου αναφέρεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας «έχει κάνει μια πολύ καλή αρχή» και επισημένεται η ικανοποίηση των στελεχών του για τον τρόπο που χειρίζονται τα θέματά τους ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=47124948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου