Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Πιστωτική κάρτα και στο κινητό τηλέφωνο

assets LARGE t 942 34794788 type11586 300x232 Πιστωτική κάρτα και στο κινητό τηλέφωνο Σύντομα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους οι ανέπαφες πληρωμές όπου η συναλλαγή θα γίνεται από… μακριάΜε μία (φαινομενικά) απλή κάρτα, ή μόνο με το? κινητό μας, σε λίγο καιρό θα μπορούμε και στην Ελλάδα, εύκολα και γρήγορα, να αγοράσουμε καραμέλες στο περίπτερο, να πληρώσουμε ταξί, ή να παραγγείλουμε το αυτοκίνητο που μας αρέσει. Και όλα αυτά θα γίνονται, χωρίς να χρειαζόμαστε το πορτοφόλι, χωρίς ταυτότητα και χωρίς καμία επαφή της κάρτας με τα μηχανήματα που «αγκομαχούν» στα καταστήματα να εγκρίνουν τη συναλλαγή και χωρίς ΡΙΝ.
Θα αρκεί<…>
ένα απλό πέρασμα της κάρτας Visa από μακριά, ή ένα απλό πέρασμα του κινητού μας που θα έχει ενσωματωθεί το τσιπάκι της Visa. Η μόνη προϋπόθεση θα είναι, ή να έχουμε χρήματα σε λογαριασμό τραπέζης ή να έχουμε την πίστωση του ποσού που θέλουμε να ξοδέψουμε από κάποια τράπεζα. Την τεχνολογία και την ασφάλεια αυτής, την αφήνουμε στη… Visa.
Το σύστημα των ανέπαφων πληρωμών ήδη λειτουργεί στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ελβετία, στην Πολωνία, στην Τουρκία και στη Βρετανία. Μάλιστα, οι τρεις τελευταίες αγορές έχουν υποδεχτεί πολύ θερμά αυτό το σύστημα. Σύμφωνα με στοιχεία της Visa, εκτιμάται ότι σε όλη την Ευρώπη κυκλοφορούν περίπου 15 εκατομμύρια κάρτες Visa για ανέπαφες συναλλαγές.
Για την ελληνική αγορά, η διοίκηση της Visa, εκτιμά ότι μέσα στο 2011 θα μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι ανέπαφες πληρωμές. «Πιο γρήγορες και βολικές από τα μετρητά, η ιδανική λύση είναι οι ανέπαφες πληρωμές για την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού συναλλαγών χαμηλής αξίας, όπως για παράδειγμα στην αγορά φαγητού, στα mini markets, στις μεταφορές, όπως η χρήση του μετρό ή σε αυτόματους πωλητές, διόδια και παρκόμετρα», δηλώνει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Visa. «Οι ανέπαφες πληρωμές βοηθούν τους εμπόρους, αφού μπορούν να εξυπηρετούν πιο γρήγορα τους πελάτες τους, είναι απλές για το προσωπικό τους και μειώνουν το κόστος διαχείρισης των μετρητών» συμπληρώνουν οι ίδιοι.
Πώς λειτουργείΗ λειτουργία ανέπαφων πληρωμών μπορεί να ενσωματωθεί σε πλήθος χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πραγματοποιούν καθημερινές πληρωμές απλώς κρατώντας την κάρτα τους μπροστά από έναν ασύρματο δέκτη σε ένα κατάστημα, χωρίς να χρειάζεται να εισάγουν PIN ή να υπογράψουν.
Με την ανέπαφη κάρτα μπορεί κανείς γρήγορα να αγοράσει ένα καφέ ή ένα σάντουιτς, να ψωνίσει στο μανάβικο, να αγοράσει τα καλλυντικά του ή να πληρώσει ένα μικρό γεύμα χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάει στο πορτοφόλι του όλα αυτά τα ψιλά που προσθέτουν βάρος. Μπορεί κανείς να κάνει συναλλαγές αξίας μέχρι και 20 ευρώ με κάθε χρήση της κάρτας και οι συναλλαγές καταγράφονται στο λογαριασμό της κάρτας του.
Η βάση για την πραγματοποίηση ανέπαφων πληρωμών είναι η τεχνολογία EMV, όπου οι εντολές πληρωμής ανταλλάσσονται με ασφάλεια μέσω μιας ανέπαφης κάρτας με chip με ασύρματη σύνδεση και μιας συσκευής αποδοχής. Οσον αφορά την Ελλάδα, η διοίκηση της Visa εκτιμά ότι με την κατάλληλη αναβάθμιση στις συσκευές αποδοχής καρτών, όπου χρειάζεται, οι ανέπαφες πληρωμές μπορούν να γίνουν πραγματικότητα στην Ελλάδα.
Κινητό με VisaΟι κατασκευαστές «σταθεροποιούν» την τεχνολογία για τα κινητά. Πλήθος δοκιμών πληρωμών μέσω κινητού ολοκληρώνεται με επιτυχία και η ανέπαφη τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή. Οι αγορές της Τουρκίας και της Βρετανίας, κρίνεται ότι θα είναι οι πρώτες που θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία.
Πηγή: http://www.palo.gr/cluster.aspx?id=1623529

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου