Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Άκαρπη η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup



Σε αδιέξοδο για άλλη μία φορά κατέληξε η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τον κ. Βενιζέλο να παίρνει το βάπτισμα της φωτιάς σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνεδρίαση. Το βασικό χαρακτηριστικό της χθεσινής σύσκεψης ήταν και....
πάλι η διχογνωμία όσον αφορά τον τρόπο δανειοδότησης της χώρας με νέο δάνειο.
Μάλιστα για το λόγο αυτό η σύσκεψη θα συνεχισθεί και σήμερα, μήπως και βρεθεί ο τρόπος εκείνος που θα ανοίξει το δρόμο για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος ρευστότητας που απασχολεί την Ελλάδα. Ωστόσο, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας αναφέρεται μεταξύ άλλων πως οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις θα οριστικοποιηθούν εντός του Ιουλίου, όσον αφορά το νέο πακέτο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.
Αντίστοιχα, χθες τα μέλη της ομάδας των G7 σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε συζήτησαν το θέμα της Ελλάδας ,με τις ΗΠΑ να πιέζουν φορτικά στην κατεύθυνση της άμεσης εξεύρεσης λύσης.

Το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναμένεται να επιλυθεί εγκαίρως, όσον αφορά την δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών της που λήγουν εντός του Ιουλίου, με την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του ποσού των 7,7 δις. ευρώ και των υπολοίπων 3,3 δις. απ΄ το ΔΝΤ, ωστόσο, τίποτα ακόμη δεν υπάρχει απτό που να διασφαλίζει πως το πρόβλημα θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν πλέον οι φωνές στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ις συνέπειες, αρνητικές, που θα υπάρξουν στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, από μία πιθανή χρεωκοπία της Ελλάδας. Σε σημερινό δημοσιεύματα ης η εφημερίδα Wall Street Journal επισημαίνει χαρακτηριστικά πως η απεμπλοκή κάθε δόσης του δανείου που έλαβε η Ελλάδα θ' πρεπε, κανονικά, να αποτελεί μία ενέργεια ρουτίνας, δηλαδή οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να ελέγχουν τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας και στη συνέχεια οι υπουργοί οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης να υπογράφουν τις επιταγές της δόσης. Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα «στην περίπτωση της Ελλάδας, τίποτα δεν μπορεί να είναι μία ρουτίνα».

Στο ανακοινωθέν που εξεδόθη τονίζεται πέραν του ότι η λύση θα δοθεί τον Ιούλιο, πως το νέο δάνειο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη διαχείριση του ελληνικού χρέους, εξέλιξη που θα μείωνε σημαντικά τις απαιτήσεις για ρευστό, δίχως, όμως η λύση αυτή να θεωρηθεί ως ένα πιστωτικό γεγονός, όπως απειλούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Στην ανακοίνωση τέλος, γίνεται αναφορά και στις συνθήκες και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ελλάδα θα λάβει την πέμπτη δόση του δανείου. «η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα γίνει με την κατάθεση και έγκριση από τη βουλή μιας νέας δέσμης οικονομιών μέτρων για την περικοπή των δαπανών, θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης», αναφέρεται.

http://dailynews24.gr
/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου