Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Στο ναδίρ η πιστοληπτική αξία της χώρας από τον Moody's


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, στην κατηγορία Caa1 από B1, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, ενώ η αξιολόγηση παραμένει υπό καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές, κάτι αναμενόμενο από τις 9 Μαϊου, όταν ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε πως δεν θα αργήσει να προβεί στην υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων και της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαΐου ....
και ο οίκος Fitch είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, στην κατηγορία Β+ από ΒΒ+.
Στην έκθεσή του επισημαίνεται πως η υποβάθμιση υπαγορεύθηκε από τον αυξανόμενο κίνδυνο η Ελλάδα να μην καταφέρει να σταθεροποιήσει το χρέος της, δίχως να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της, υπό το πρίσμα του διαρκώς αυξανόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, την υψηλή αβεβαιότητα περαιτέρω αύξησης των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας και του ιστορικού της αναποτελεσματικότητας στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody΄s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η απόφαση της Moody's, «επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».

Το Υπουργείο υπογραμμίζει ακόμη πως «είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία», σημειώνει το ΥΠΟΙΚ.

Όπως αναφέρει, «στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία».

Σε ό,τι αφροά, τέλος, την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody's, το Υπουργείο τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου